Refanut – ”the one and only”


Refanut byggdes på uppdrag av Jacob Wallenberg. Refanut är en havskryssare inspirerad av  R12:orna och ritad av Sparkmans & Stevens i USA. Wallenberg lät det berömda Plymvarvet i Saltsjöbaden bygga båten år 1955. I en artikel skriven på 1990-talet i USA får Ollie Stevens frågan om vilken konstruktion som är det bästa han gjort. Han svarar: “Refanut is the one and only”.

Efter 60 år av intensivt seglande var det dags att byta det massiva teakdäcket. Många lagningar var gjorda och det hade börjat läcka. Stockholms Båtsnickeri åtog sig arbetet då båten redan var välkänd för Andreas Millde, som hade jobbat i ett team med henne 1997/98.

När strukturen under däck var färdig kunde vi börja lägga skarndäck och däcksribb, för att senare avsluta med den vackra brädgången med en rundad överliggare i teak ovanpå. På en båt som Refanut kommer det på en hel del däcksutrustning genom åren, så som grindar runt masten och självslående fock. Tillsammans med ägarna lyckades vi med konststycket att behålla cirka hälften av all däcksutrustning omonterad och kvar på land då det inte längre behövdes.

Nu seglas Refanut vidare med sitt fina och täta däck av 3:e generationens ägare. Vi på Stockholms Båtsnickeri tycker att det är extra roligt att Refanut kappseglas så mycket!

Refanut är av storleken en 12mR, men lite fylligare. Hon väger runt 27 ton och mäter 19,15 meter.

BILDER:

klassiska båtar
nytt teakdäck